2008/02/11

Žákovský prů - kaz je prů - ser

Už přes půl roku je v oběhu 'nová' podoba Žákovského průkazu, kterým studenti dojíždějící do škol uplatňují slevu na jízdném busbusem nebo šušuvláčkem. Už přes půl roku tito studenti zažívají buzeraci a byrokracii nejvyššího kalibru. Já jsem bohužel jedním z nich.
Na nových oranžových verzích je totiž pozměněné znázornění dojíždění v sobotu a v neděli. 'Platí i v so - ne'. Na starých verzích byla na stejném místě v rohu kartičky dvě pracovní kladívka. Ta, pokud se přeškrtla, znamenalo to, že dotyčný může levně trajdat i přes víkendy. Vylepšená verze má v okýnku odkaz na nápovědu. Zde se píše: 'Škola vyškrtne údaj, pokud žák dojíždí denně. A už to začíná:) Podle novely METODICKÉHO POKYNU Ministerstva dopravy ČR PRO ZAVEDENÍ ŽÁKOVSKÉHO JÍZDNÉHO V ŽELEZNIČNÍ VNITROSTÁTNÍ DOPRAVĚ OSOB A VE VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ PRAVIDELNÉ AUTOBUSOVÉ OSOBNÍ DOPRAVĚ s úředním číslem G 15/29-30/2005 se jasně píše:
'u původních vzorů žákovských průkazů:
§ přeškrtnutý symbol „kladívka“ – žákovský průkaz platí pro jednotlivé jízdy i o sobotách a nedělích
§ ponechaný symbol „kladívka“ – žákovský průkaz platí pouze v pracovní dny
u nového vzoru žákovského průkazu:
§ ponechaný symbol So/Ne – žákovský průkaz platí pro jednotlivé jízdy i o sobotách a nedělích
§ přeškrtnutý symbol So/Ne – žákovský průkaz platí pouze v pracovní dny'
Škrtání okýnka tak naprosto otočilo svůj smysl. Ten ovšem některé dopravní podniky dosud nepostřehly. Mezi nimi se navýsost tyčí Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova. Každý z řidičů, s kterým jsem měl tu čest o víkendu jet, se prý řídí jakýmisi pokyny v přepravním řádu nebo dokonce vyhláškou DPCHJ, kde je jasně uvedeno, že kolonka musí být zaškrtlá. Jeden chtěl po mě dokonce index (vážně už debil). Jak se mi podařilo zjistit, podle ředitele divize linkové a zájezdové dopravy DPCHJ pana Bc. Milana Tomse žádné takové ustanovení samozřejmě neexistuje. Sám ale nevěděl, jak Žákovský průkaz vlastně vypadá:/ Není se tedy čemu divit, že řidiči neznají žádný metodický pokyn k něčemu, s čím denně už přes půl roku pracují. U volantu Vás pak čeká nádherná hra se slovy, kterou dvousečnost slevové karty jen podporuje.
'Žák dojíždí denně.'
1. Žák dojíždí denně, to znamená, že v místě školy nebydlí a musí tak denně dojíždět. V tom případě ale jede v pátek naposledy a další jízda bude následovat až v pondělí ráno. Tedy slevu přes víkend nepotřebuje a nesmí ji ani vyžadovat. Okýnko by měl mít škrtlé. (Toto je správné pochopení formulace, kterého se však od řidiče nedočkáte.)
2. Žák dojíždí denně. To znamená každý den. Například v pondělí, středu, čtvrtek ale i sobotu a neděli. 'Škola vyškrtne údaj, pokud žák dojíždí denně.' Takže pokud dojíždím denně, třeba i v sobotu, musím mít okýnko zaškrtlé, abych mohl jet. (To je sice zřejmě logičtější pochopení, ale špatné. Tak to pablb u stolu na ministerstvu nemyslel.)
Dál nám zbývá význam slov 'vyškrtnout' a jeho rozdíl se slovem 'zaškrtnout' a také 'platí i v', které obě nahrávají první verzi, tak jak byla myšlená i ministerstvem. To už ale vážně zoufalý muž za volantem zvládat nemůže.
Nenechte se oblbnout. Bulíky sundat z nosu! Používání slevových karet se řídí jen metodickým pokynem MD ČR a ať vám bude maník kroutící velkým kolem říkat cokoliv, nenechte se.
Nejvíc vás možná rozesměje, když se odvolá na předpisy, které si nemůže dovolit porušit a pak během jízdy poruší zákon. Telefonování za jízdy je holt nezmar, viďte pane Jiří Pokorný z linky 522589/15 ;)

2 komentáře:

  1. Anonymní15/2/08

    to je určitě Schovanej Ondra :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní26/1/13

    tohle neni opravdu domyslene..strasne..ja okynko mam vysktle..a doufam, ze se v nedeli dostanu tam, kam chci ja a nebudou zadne problemy...

    OdpovědětVymazat